twin coil

Zoals je misschien weet is het sinds 1 januari 2016 verplicht vanuit de Europese Unie om bij nieuwe utiliteitsgebouwen gebruik te maken van warmteterugwinning systemen. Hiermee wordt het energieverbruik sterk verminderd van deze gebouwen. Er kan gebruik worden gemaakt van een Twin Coil of multi coil systeem hiervoor. Op 1 januari 2018 is beslist dat een twin coil warmteterugwinning systeem een rendement van minimaal 68 procent moet behalen.

Wat doet een twin coil warmteterugwinning systeem.

Zowel een twin coil als een multi coil systeem bestaat uit koelers en verwarmers die een set vormen, genaamd de warmtewisselaar. Deze zijn door midden van een vloeistofzijde aan elkaar verbonden. De warme ventilatielucht die uit een gebouw komt, de afvoerlucht, wordt naar een koeler gebracht die op een vloeistof werkt. Deze vloeistof bestaat vaak uit een glycol water mengsel. De volgende stap is dat deze lucht naar de verwarmer wordt gepompt zodat deze warmte afgeeft aan de koude buitenlucht. Op deze manier wordt er veel geld bespaard op energierekening. Je vraagt je misschien af of er op deze manier geen rare luchtjes in de lucht terecht komen, maar dat is niet het geval. De verse en koele lucht zal niet worden verontreinigd door de afvoerlucht. Het is mogelijk om een twin coil systeem te ontwerpen in verschillende afmetingen. Daardoor ben je een stuk flexibeler dan met de standaard warmtewielen en het is hierdoor niet benodigd dat de afvoer- en aanvoerlucht samen worden gebracht. Hierdoor kan je een twin coil systeem inzetten op veel verschillende plekken.

Voordelen van een twin coil systeem

Het grootste voordeel wat je hebt bij een twin coil systeem is de flexibiliteit. De energie kan van meerdere luchtstromen worden gebruikt. Op deze manier kan gebruik maken van bijvoorbeeld drie toevoerkasten en daarop zeven afvoerkasten zetten die samen een systeem vormen. Het is tevens mogelijk om energie terug te winnen uit ernstig besmette of vervuilde lucht.