baarwagen

Waarschijnlijk denk je bij de term baarwagen ten eerste aan een elektrisch voertuig dat gebruikt wordt in de bouw. Klopt dat? Dan zit je er behoorlijk naast. Een baarwagen is namelijk een vervoersmiddel dat gebruikt wordt voor de transport van kisten nadat iemand is overleden. De baarwagen bestaat uit meerdere stalen palen met wieltjes eronder waar de kist op geplaatst kan worden. Het dragen van een kist is erg zwaar en de wagen zorgt ervoor dat de transport een stuk gemakkelijker verloopt. Het verlies van een geliefde is al zwaar genoeg, maak het iets minder zwaar door het inschakelen van een baarwagen.

 

Hoe werkt een baarwagen?

Een baarwagen wordt vaak ingezet op de dag van de uitvaart zelf, maar ook tijdens de transport van de plek van overlijden naar de plek waar het lichaam tot aan de uitvaart wordt opgebaard. Bij een uitvaart wordt de kist gesloten en op de baarwagen geplaatst. Op deze manier kan de kist voorzichtig naar de auto gereden worden. Vervolgens wordt de kist van de wagen afgehaald en in de auto getild. De baarwagen kan ingevouwen worden, wat het makkelijk maakt om in de auto mee te nemen. Bij aankomst op de locatie van de uitvaart wordt de baarwagen weer uitgevouwd en wordt de kist er wederom op gezet. Nabestaanden kunnen zelf kiezen of ze de kist zelf de ruimte in willen dragen of dat ze gebruik willen maken van de baarwagen. In het laatste geval wordt er een kleed over de wagen gelegd om de stalen palen en de wielen wat te verhullen.

 

Gebruik van de baarwagen

Wanneer de uitvaart via een extern bedrijf is geregeld, is de baarwagen vaak al inclusief de auto waar de kist in vervoerd wordt. Wanneer je de uitvaart zelf regelt kan je een baarwagen via een bedrijf huren of kopen. Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar, afhankelijk van jouw wensen. Maak een uitvaart niet zwaarder dan hij al is: bestel vandaag nog een baarwagen.