Gesprekstechnieken

Mensen communiceren de hele dag met elkaar. Dat doen we door met elkaar in gesprek te gaan, maar we kunnen ook lichaamstaal lezen van de persoon die tegenover ons zit. Daarnaast communiceren we tegenwoordig ook de hele dag via verschillende chatprogramma’s met elkaar. Het is bij iedereen weleens voorgekomen dat we de ander niet begrepen. Dit kan verschillende oorzaken hebben: jij vind je gesprekspartner onduidelijk, maar je gesprekspartner vind het misschien weer irritant dat jij steeds vragen stelt door zijn verhaal heen. Om te zorgen dat je beter wordt in communiceren kun je een training doen in gesprekstechnieken.

Gesprekstechnieken in je dagelijks leven

Als je je gaat verdiepen in verschillende gesprekstechnieken zal je erachter komen dat er ontzettend veel manieren zijn waarop je kunt communiceren. Als je een training gaat volgen zal je erachter komen hoe je door een paar dingen in de gaten te houden heel makkelijk kan zien hoe iemand zich voelt. Waar jij misschien denkt dat je mensen het best kunt helpen door veel te praten en veel vragen te stellen, hebben zij liever een luisterend oor. En tegen je verwachting in zijn ook stiltes een belangrijk onderdeel van een gesprek. Dit zijn allemaal dingen die je leert tijdens een gesprekstechnieken training.

Toepassing op je werk

Niet alleen in je dagelijks leven kun je je kennis van gesprekstechnieken toepassen op je vrienden en familie, maar ook op het werk kun je er je voordeel goed mee doen. Ben je bijvoorbeeld manager van een afdeling dan wil je wel dat de mensen die jij aan moet sturen weten hoe jij de dingen bedoelt. Daarnaast maakt het hebben van kennis van gesprekstechnieken het ook makkelijker om in contact te komen met je collega’s. Je merkt sneller hoe iemand zich voelt en kunt door de goede technieken toe te passen het onderste uit de kan halen. Daarnaast zorgt het ook voor minder miscommunicaties. Jij weet wat je gesprekspartner bedoelt en andersom. Dat praat toch fijn.