drugshonden

We hebben ze allemaal weleens gezien. Mannen in een uniform met een stel honden die vaak een redelijk serieuze blik hebben. Het zijn drugshonden. Deze worden ingezet om drugs op te sporen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om drugs op te sporen bij mensen, maar ook in ruimtes. Denk aan festivalterreinen of bedrijfsruimtes. Mensen vinden drugshonden vaak eng, maar zolang jij niet in het bezit bent van softdrugs of harddrugs zullen de honden niet bij je in de buurt komen. Ze worden vaak ingezet om verschillende situaties zo veilig mogelijk te houden. Drugshonden worden steeds vaker ingezet omdat op steeds meer plekken drugs aanwezig zijn.

De opleiding van een drugshond

Niet iedere hond kan zomaar een goede drugshond worden. In het karakter van de hond moeten ten eerste al een aantal eigenschappen zitten die niet iedere hond heeft. Als een hond opgeleid wordt tot drugshond is dit een proces wat niet in een paar dagen of weken is afgerond. De honden moeten voor ze officieel toegekend worden als drugshond namelijk meerdere testen en examens doen. Honden vliegen zelfs de halve wereld over om de beste examens af te leggen en zo dus in meerdere landen ingezet te kunnen worden. Drugshonden zijn vaak breed opgeleid en kunnen dus verschillende soorten drugs opsporen.

Wanneer zet je een drugshond in

Natuurlijk wordt er te allen tijde op gelet dat evenementen of plekken waar veel bezoekers zijn, veilig te betreden zijn. Organiseer je bijvoorbeeld een festival en verwacht je duizenden bezoekers, dan wil je niet dat er mensen worden gepakt die bijvoorbeeld drugs aan het dealen zijn. Het kan er zelfs voor zorgen dat jij volgend jaar geen vergunning meer krijgt. Als je je veiligheid wil waarborgen kan je er dus voor kiezen om drugshonden in te huren. Drugshonden zijn opgeleid om in normale situaties rustig te blijven, eigenlijk net zoals elke hond. Het zal dus niet voor overlast zorgen op jouw evenement, maar het zorgt er wel voor dat de veiligheid gewaarborgd zal blijven.