Communicatieproblemen

Je zult heus niet de enige zijn die het lastig vindt om zichzelf op de juiste manier uit te drukken. Sommige mensen zijn heel verlegen, terwijl anderen juist vaak te fel of bazig overkomen. Communicatieproblemen zijn echter makkelijker te verhelpen dan je denkt. Er bestaan tegenwoordig heel veel cursussen die jou technieken aanleren die je kunnen helpen bij het effectief communiceren. Dit soort cursussen worden doorgaans op locatie gegeven, zodat je de aangeleerde technieken direct met je medecursisten in de praktijk kunt brengen. Wat de reden ook is voor jouw (incidentele) communicatieproblemen, men zegt niet voor niets: Communiceren kun je leren, en dus kun je je zeker verbeteren in de manier waarop je je uitdrukt.

Hoe ontstaan communicatieproblemen?

Een van de belangrijkste reden dat communicatieproblemen ontstaan is het hebben van een heel verschillend karakter dan jouw gesprekspartner. Je denkt simpelweg op een andere manier, en bouwt het gesprek op een andere manier op. Dit is heel erg lastig voor mensen voor wie communiceren een belangrijk onderdeel is van hun baan. Je bent letterlijk afhankelijk van het overbrengen van informatie op de juiste manier. Daarom is een cursus gesprekstechnieken voor deze mensen ook zo aan te raden. Je leer dan namelijk niet alleen hoe je je zelf op effectieve wijze kunt uiten, maar ook hoe je communiceert met mensen met een compleet ander karakter dan jij.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen in je communicatie?

Eigenlijk kun je alleen maar beter worden in communiceren (bijvoorbeeld met collega’s of leidinggevenden) door er veel mee te oefenen. Dat wordt echter stukken makkelijker als je over de juiste technieken beschikt. Deze technieken leer je allemaal aan tijdens een cursus gesprekstechnieken, wat de reden ook is dat je beter wilt leren communiceren. Je zult zien dat die communicatieproblemen na het volgen van zo’n cursus grotendeels tot het verleden behoren. Niet alleen doordat je je makkelijker kunt uiten, maar ook doordat je je gesprekspartner beter kunt begrijpen en sneller tot de kern komt. En dat levert je veel rust op!